Zo te zien gebruikt u nog een oude webbrowser die niet langer wordt ondersteund en mogelijk onveilig is.

U kunt hier gratis upgraden naar de nieuwste versie van Internet Explorer.

U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een modernere browser zoals Firefox of Google Chrome

Er zit veel beweging in de uitvaartbranche

Uitvaartbedrijven waren in 2015 goed voor een (netto) omzet van 1,15 miljard euro. In 2010 was dit 1,04 miljard euro, een groei van ruim 10 procent. Het aantal uitvaarten groeit jaarlijks als gevolg van de vergrijzing. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses op verzoek van de media. 

Er zit veel beweging in de uitvaartbranche. Het aantal bedrijven is in tien jaar tijd toegenomen van 1,11 duizend bedrijven in 2007 tot 1,99 duizend bedrijven in 2017, een toename van bijna 80 procent. Ongeveer 90 procent van deze bedrijven is actief in de uitvaartverzorging, de overige 10 procent zijn crematoria en mortuaria. De meeste bedrijven in de uitvaartbranche zijn klein. In 2017 is drie kwart van de bedrijven in deze sector een bedrijf met 1 werkzame persoon, mede omdat de branche vooral lokaal werkt. 

Slechts 8 procent van de bedrijven heeft 5 of meer werkzame personen, de grootste bedrijven hebben meer dan 100 mensen in dienst. De groei van de laatste jaren zit bij de bedrijven met 1 werkzame persoon. In de branche is dus sprake van schaalverkleining en/of uitbreiding van het type dienstverlening, zoals zorg op maat bij uitvaarten.

Het aantal banen in de uitvaartbranche is 9,5 duizend (werkzame personen) in 2015, 0,9 duizend (10 procent) meer dan in 2010. 

Toenemende sterfte door vergrijzing
Het aantal uitvaarten groeit jaarlijks als gevolg van de vergrijzing. Het aantal sterfgevallen ligt in 2016 op 148 duizend en stijgt naar verwachting tot boven de 190 duizend in 2040. Dit is een groei van 1,2 procent per jaar. De verwachte aantallen overledenen komen uit de bevolkingsprognose en kennen een onzekerheidsmarge. 

De toenemende sterfte beperkt zich niet alleen tot de gemeenten in vergrijsde gebieden zoals grote delen van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeland. Ook de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) zullen naar verwachting vergrijzen en het aantal overledenen zal hier in de toekomst ook gaan toenemen.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Members en partners van Haarlem Business Plaza

  • Haerlems Bodem
  • Trantrix
  • CoolXperts
  • LAM ERA makelaars
  • Rechtszaken.nl
  • Constant Lamp
Profiteer van de voordelen als member van Haarlem Business Plaza Meld u nu aan

Adverteren op HBP?
CoolXperts Marketing