Zo te zien gebruikt u nog een oude webbrowser die niet langer wordt ondersteund en mogelijk onveilig is.

U kunt hier gratis upgraden naar de nieuwste versie van Internet Explorer.

U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een modernere browser zoals Firefox of Google Chrome

Angst

Als ik in de auto zit, dan luister ik - zoals zoveel ondernemers - vaak naar BNR. De afgelopen week merkte ik dat, wanneer ik ook inschakelde, het steeds ging over zzp’ers. Zij merken dat het steeds lastiger wordt om opdrachten te verwerven in verband met de Wet DBA. Met die wet is de VAR verdwenen en zijn zogenoemde modelovereenkomsten geïntroduceerd. Als een opdrachtgever en een zzp’er zo’n modelovereenkomst gebruiken, hoeft de opdrachtgever in beginsel geen loonbelasting en sociale premies in te houden. Het punt is dat sinds de nieuwe wet opdrachtgevers bang zijn geworden: ze schakelen steeds minder ZZP’ers in. Op de radio verkondigden politici en belangenorganisaties - zoals zo vaak - om het hardst dat de regering maatregelen moet nemen. Misschien niet helemaal onbegrijpelijk. Maar de vraag is wel: is de angst van opdrachtgevers eigenlijk terecht?
 
Onlangs heb ik een juridische opdracht verricht voor een grote werkgever. Voordat mijn factuur kon worden betaald, verlangde men van mij een ondertekend opdrachtformulier conform de modelovereenkomsten van de belastingdienst. Ik vond dat verder prima, maar u moet weten dat ik een eigen kantoor heb dat juridisch advies verleent aan allerlei cliënten. Soms is dat grootzakelijk, vaak ook MKB en af en toe gaat het om particulieren. Omdat duidelijk is dat ik mijn werk voor een brede doelgroep verricht, is het helemaal niet nodig om de modelovereenkomsten van de belastingdienst te gebruiken. Staatssecretaris Wiebes is daar bijzonder duidelijk over geweest: of u nu een loodgieter, advocaat of boekhouder inhuurt, het gebruik van een modelovereenkomst is echt niet nodig. Als degene die u inhuurt maar evident een ondernemer is die voor meerdere klanten werkt. Dat valt dus weer mee, zou ik zeggen.  
 
Soms lijkt het wel of we in een tijdperk van angst leven. Mensen worden bang gemaakt dat robots hun banen overnemen, middenstanders moeten vrezen voor de grote online winkels en meer in het algemeen zijn we bang voor het verliezen van onze nationale identiteit (vindt u ook dat zwarte piet moet blijven?). Maar angst is voor ondernemers geen goede eigenschap. Ondernemen doe je met open vizier: beter is het om kansen te zien, dan alleen maar op bedreigingen te letten.
 
Dat betekent natuurlijk ook weer niet dat u maar onbezonnen te werk moet gaan. Als het gaat om mijn vakgebied (arbeidsrecht) is het bijvoorbeeld belangrijk dat ondernemers behoedzaam omgaan met de veranderingen door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Vaak zie ik ondernemers nog oude arbeidscontracten gebruiken waarvan sommige bepalingen inmiddels in strijd met de wet zijn. Daar gaat het dus aan de basis mis, en dat is niet nodig. Een goede check van uw basisdocumenten kan veel ellende voorkomen.
 
Ik wens u veel behoedzaam ondernemerschap zonder te veel angst voor juridische complicaties. Als wij u daar behulpzaam bij kunnen zijn, maak ik graag een afspraak voor een kop koffie.

Martin Hofman, eigenaar van Rechtszaken.nl

Members en partners van Haarlem Business Plaza

  • Haerlems Bodem
  • NLPensioen
  • CoolXperts
  • Carlton Square
  • Parmentier Advocaten
  • Constant Lamp
Profiteer van de voordelen als member van Haarlem Business Plaza Meld u nu aan

Huis aan Huis.nu
Adverteren op HBP?
KiWi Marketing